Skip to main content

Какво е Аритмия? Имате ли симптоми и какво е лечението на аритмията

Какво е Аритмия, имате ли симптоми и лечение на аритмията

Какво е артимия?

Обикновено сърцето бие между 60 и 80 пъти в минута, но всеки има свой нормален сърдечен ритъм. Някои сърца бият по-бързо или по-бавно от други. Когато сте диагностицирани с аритмия, това е ненормален сърдечен ритъм за вас, но не е задължително за някой друг.

Изпомпващото действие на сърцето ви се задейства от електрически импулси, които започват в естествения пейсмейкър на сърцето ви, наречен синусов възел (наричан още синоатриален или SA възел). Научете как работи здраво сърцето.

Аритмията може да накара сърцето ви да бие твърде бавно (брадикардия, по-малко от 60 удара в минута) или твърде бързо (тахикардия, повече от 100 удара в минута) или да причини некоординирани контракции (фибрилация).

ВИДОВЕ АРИТМИЯ

Аритмиите се определят от скоростта на сърцебиенето: бавно и бързо. Те включват брадикардия и тахикардия с различни състояния при тези две категории.

1. Бавен сърдечен ритъм - брадикардия

Брадикардия възниква, когато сърцето ви бие толкова бавно, че не може да изпомпва достатъчно кръв за нуждите на вашето тяло. Нелекуваната брадикардия може да причини прекомерна умора, виене на свят, замаяност или припадък. Електронният пейсмейкър може да помогне на сърцето да бие нормално.

Брадикардията може да бъде причинена от:

Синдром на болен синус

Това е неизправност в естествения сърдечен пейсмейкър (синусовия възел), което го кара да стреля твърде бавно. Това състояние може да бъде причинено от остаряване или от болест. Някои лекарства също могат да причинят или да влошат бавния пулс. Получената аритмия може да бъде временна или постоянна. Може да се лекува с лекарства или с електронен пейсмейкър.

Сърдечен блок

Това е забавянето или прекъсването на електрическия сигнал към долните камери на сърцето, които причиняват свиване на сърдечния мускул. Електрическата система на сърцето обикновено изпраща сигнали от горните камери на сърцето (предсърдията) до долните камери (вентрикулите) по образец, който причинява сърдечен пулс, координирано свиване на сърдечния мускул.

2. Бързо сърцебиене – тахикардия

Тахикардията се появява, когато сърцето ви бие твърде бързо. Има два основни типа: тахикардия над камера и тахикардия в камера.

Тахикардия над камера (надкамерна)

Това са ускорени сърдечни удари в предсърдията (горните камери на сърцето ви) или в AV (атриовентрикуларния) възел - електрическата връзка между предсърдията и вентрикулите (долните камери на сърцето ви).

Предсърдно трептене

При предсърдно трептене допълнителен или ранен електрически импулс пътува около и около предсърдието по кръгова пътека, а не надолу по нормалния си път. Този електрически сигнал кара предсърдието да "трепне", свивайки се с много по-висока скорост от нормалната.

Предсърдното трептене обикновено не е животозастрашаващо, но може да причини болка в гърдите, припадък или други по-сериозни проблеми.

Предсърдно мъждене (Afib)

Тази често срещана форма на тахикардия възниква, когато електрическата активност в предсърдията е неорганизирана и много бърза. Моделът на електрическа активност стимулира предсърдията произволно и с висока скорост, което причинява серия от много бързи контракции на горните камери на сърцето, като им пречи да изпомпват ефективно.

Въпреки че обикновено не са животозастрашаващи, бързото, нередовно и некоординирано биене на вентрикулите може да причини леко главоболие или сърцебиене. Ако продължи няколко дни или по-дълго, това може да увеличи риска от инсулт, тъй като кръвта, хваната в предсърдието, може да се съсирва и да пътува от сърцето ви до мозъка ви, причинявайки инсулт.

Пароксизмална суправентрикуларна тахикардия (PSVT)

Този тип тахикардия произвежда сърдечна честота между 140 и 250 удара в минута. PSVT обикновено се среща при хора, които са родени с допълнителна електрическа верига или път между предсърдията и вентрикулите.

PSVT често започва, когато сте млади, но може да започне и по-късно в живота. Може да е смущаващо, но рядко е опасно за живота.

Синдром на Уолф-Паркинсон-Уайт (WPW)

Ако имате синдром на WPW, допълнителен, ненормален електрически път в сърцето ви води до тахикардия. Аномалията е налице при раждане (вродена), но WPW обикновено се диагностицира в юношеска или ранна зряла възраст.

Повечето хора със синдром на WPW водят нормален живот. Много от тях нямат симптоми и нямат епизоди на тахикардия.

При някои хора се наблюдават бързи сърдечни удари (пароксизмална суправентрикуларна тахикардия), като сърдечната честота нараства до 240 удара в минута. Други симптоми включват сърцебиене, задух, припадък и вероятно стенокардия.

Тахикардия в камера

Камерна тахикардия

Вентрикуларната тахикардия възниква, когато вентрикулите (долните камери на сърцето) бият твърде бързо. Камерите са отговорни за изпомпването на кръв към останалата част от тялото. Ако тахикардията стане толкова тежка, че вентрикулите не могат да изпомпват ефективно, това може да бъде животозастрашаващо.

Вентрикуларната тахикардия може да се лекува с лекарства. Други лечения включват имплантируем дефибрилатор, катетърна аблация, нехирургични процедури за унищожаване на неизправни клетки или операция за отстраняване на увредена сърдечна тъкан.

Вентрикуларна фибрилация

Неправилно настроените електрически сигнали или сигнали, които не следват нормалните пътища, могат да предизвикат камерна фибрилация.

Подобно на предсърдното мъждене, електрическият сигнал, който нормално задейства пулс, се разделя и изгасва по случайни пътеки около вентрикулите, вместо да следва нормалния си път.

Това причинява серия от бързи, но неефективни контракции на вентрикулите. Без лечение камерната фибрилация може да бъде фатална.

Лечението е токов удар за сърцето, като се използва машина, наречена дефибрилатор. Шокът възстановява сърцето и го връща в нормалния си ритъм.

Синдром на постурална ортостатична тахикардия (POTS)

POTS затруднява приспособяването в изправено положение от легнало положение. Хората с POTS изпитват ускорен пулс, който може да увеличи до 120 удара в минута в рамките на 10 минути след стоене.

Други често срещани симптоми са главоболие, лек главоболие, невъзможност за упражнения, силна умора, изпотяване, гадене, дискомфорт в гърдите, мозъчна мъгла (умствено замъгляване) и близо до припадък (синкоп).

POTS обикновено се появява на възраст между 12 и 50 години и обикновено засяга повече жени, отколкото мъже. За да диагностицира POTS, Вашият лекар ще измерва кръвното Ви налягане и сърдечната честота, докато лежите и изправяте.

Измерванията се правят веднага след смяна на позициите, както и на интервали от 2, 5 и 10 минути след изправяне. POTS често се диагностицира неправилно като панически атаки или хронична тревожност. Понякога се провежда тест, наречен изпит за изправяне на маса с наклонена глава, за да се потвърди диагнозата.

Въпреки че POTS може да бъде силно инвалидизиращо разстройство, много пациенти ще се подобрят бавно с времето и по-голямата част ще реагират на лечението.

Причини за аритмия

Неизправностите в електрическата система, които водят до нарушение на сърдечния ритъм, могат да бъдат причинени от много неща. Списъкът включва:

 • Увреждане на сърцето от инфаркт
 • Високо кръвно налягане
 • Заболяване на сърдечната  клапа
 • Вродена сърдечна болест
 • Кардиомиопатия
 • Наследени нарушения на ритъма
 • Диабет
 • Проблеми с щитовидната жлеза
 • Алкохол
 • Кофеин
 • Пушене
 • Лекарства и добавки
 • Стрес
 • Сънна апнея
 • Симптоми

Има много видове аритмии, някои нямат симптоми или предупредителни знаци, някои не са много сериозни, а други могат да бъдат животозастрашаващи.

Симптоми за аритмия

Симптомите варират от човек на човек, в зависимост от това колко здраво е сърцето ви и вида на аритмията, колко тежко е, колко често се случва и колко дълго трае. Някои аритмии нямат никакви предупредителни знаци.

Аритмиите могат да намалят притока на кръв в мозъка и тялото ви, причинявайки сърцебиене, виене на свят, припадък или дори смърт.

Ако имате брадикардия, може да почувствате умора, задух, замаяност или припадък.

Ако имате тахикардия, сърцебиенето ви може да се чувства като силен пулс във врата или трептящ, състезателен удар в гърдите. Може също да почувствате дискомфорт в гърдите, слабост, задух, припадък, потни или замаяни.

Ако имате някой от тези симптоми, незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

Диагноза

Вашият лекар  ще прегледа вашата медицинска история и ще ви назначи подходящи изследвания. Те могат също така да провеждат тестове:

 • Електрокардиограма (ЕКГ или ЕКГ)
 • Електрофизиологични  изследвания (EPS)
 • Стрес тест
 • Холтер
 • Tilt-table тест

Лечение на аритмия

Аритмиите могат да бъдат лекувани с промени в начина на живот, лекарства, хирургия или други нехирургични техники. Лечението зависи от вида на аритмията и колко често имате епизоди на аритмия.

Медикаменти

Вашият лекар може да Ви предпише лекарства за стабилизиране на сърдечния ритъм:

 • Антиаритмични
 • Digitalis / дигоксин
 • Бета-блокерите
 • Блокери на калциевите канали

Може да се предписват лекарства за разреждане на кръвта, за да се предотврати образуването на кръвни съсиреци.

Хирургия и други процедури

Начин на живот

Повечето хора с аритмия могат да водят нормален, активен живот. Понякога промените в начина на живот, като избягване на стреса и изрязване на алкохол и кофеин (кафе, чай, безалкохолни напитки, шоколад и някои лекарства за болка без рецепта) могат да бъдат полезни.

Има много други важни промени в начина на живот, които можете да направите, които могат да подобрят състоянието ви, включително да се храните здравословна диета и да станете по-активни. Говорете с вашия лекар за най-полезните промени в начина на живот за вас.

По-здрави,
Меги

Автор: Публикувано на: Wednesday Nov 6, 2019
Обществото на Talia дискутира
Коментари от нашите читатели
 1. Камелия
  Здравейте! Повечето хора с аритмия могат да водят нормален, активен живот. Много добре сте го казали. Не се отчайвайте. Всичко е наред. Водете здрвословен начин на живот. Спортувайте. Аз имам подбрения.
Автор

Web site
Вашият коментар