Skip to main content

Какво е доминантен естроген и как можете да балансирате хормоните си?

Хормонален дисбаланс и балансиране на хормоните естроген и прогестерон при жени

Хормоналният дисбаланс на хормоните естроген и прогестерон е неприятна тема. С терапия, правилни действия и следване на точни съвети обаче, всяка жена може да се справи с този проблем. Научете какво е доминантен естроген и как да оправим своите хормонални показатели.

Не забравяйте, че всички регистрирани потребители в Talia.bg могат да се възползват от нашите професионални съвети. Да следват нашите хранителни и тренировъчни режими за жени. Тогава борбата с небалансираните хормони е по-лесна.

Нека ви помогнем да се справите със регулирането на естрогена и прогестерона още днес.

Този общ хормонален дисбаланс влияе върху теглото ви, риска от рак и други.

Неотдавнашно проучване сочи, че почти всяка жена е с някакъв вид хормоналнен дисбаланс, а експертите по здравеопазване на жените предполагат, че един специфичен дисбаланс - доминирането на естрогена - може да е виновен за редица неволи за здравето и благополучието, с които се сблъскват много жени днес.

Какво е доминантен естроген?

Казано по-просто, доминирането на естрогена е състояние, при което тялото съдържа твърде много естроген в сравнение с прогестерона. И двата женски полови хормона играят решаваща роля в менструалния цикъл на жената и цялостното здраве и работят в хармония, стига да поддържат правилен баланс.

Как жените стават с доминиращ естроген?

Доминирането на естрогена възниква в резултат на един (или повече) от три фактора: организмът свръх произвежда естроген, или е изложен на излишък от естроген в нашата среда или не може правилно да разгради естрогена.

Обикновено тези естрогенни дисфункции произтичат от един (или повече) от три фактора: вашата генетика, вашата среда и вашата диета. 

Генетично е възможно да сте предразположени към свръхпроизводство на естроген и трябва да се погрижите за това, тялото ви да се освобождава от излишъка му. Обърнете внимание на това вашата средата и диета ви дали не съдържа прекалени много изделия от пластмаса - пластмасови бутилки с вода,  до неорганични меса, които може да съдържат съединения, които действат като естроген в нашите клетки.

И след това има още един огромен фактор в живота - стресът. Стресът увеличава производството на хормона кортизол, който спомага за способността на организма ни да се освободим от естрогена.

Тъй като и червата ни, и черният дроб разграждат естроген, лошото здраве на червата или черния дроб, които често са резултат от лоша диета, също могат да допринесат за доминирането на естрогена.

Чести симптоми на доминиране на естрогена

 • По-лоши симптоми на ПМС;
 • По-лоши симптоми на менопаузата;
 • Главоболие;
 • Раздразнителност;
 • Умора;
 • Качване на тегло;
 • Ниско либидо;
 • Подути гърди;
 • Ендометриоза;
 • Маточни фиброиди;
 • Проблеми с плодовитостта;

Потенциални последици за здравето от доминирането на естрогена

Тъй като доминирането на естрогена е възпалително състояние за организма, то може да допринесе за редица хронични проблеми със здравето, включително затлъстяване, кардиометаболитни заболявания и автоимунни състояния в дългосрочен план.

Друг плашещ потенциален здравен ефект - повишен риск от рак. В действителност, излишъкът от естроген може да увеличи риска за жените от развитие на рак на ендометриума (матката), рак на яйчниците и рак на гърдата.

Тестване за доминиране на естроген

Тъй като различните жени изпитват различни симптоми при доминиране на естрогена по различни причини, няма нито един тест за доминиране на естрогена, който да работи за всички. Все пак практикуващите в здравеопазването могат да използват един (или множество) от три различни теста, за да идентифицират хормоналния дисбаланс.

Традиционен естрогенен кръвен тест

Има традиционен естрогенен кръвен тест, който лекарите често използват при редовно менструиращи жени, чиито яйца произвеждат форма на естроген, наречена естрадиол.

Тест за слюнка

Има тест за слюнка, който лекарите често използват, за да оценят вида на естрогена, който жените произвеждат след менопаузата, който все още може да изпадне в баланс с прогестерона.

Тест на урина

Има тест на урина, който измерва естрогенните метаболити в урината, обяснява д-р Скот. Този помага на лекарите да установят дали някой има доминиране на естрогена, защото тялото им не може правилно да се отърве от естрогена.

Естрогенно доминиращо лечение

Значи имате естрогенно господство - сега какво? За много жени промените в диетата и начина на живот стигат дълъг път, като помагат на тези хормони да намерят баланс .

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ВАШАТА ДИЕТА

Изберете био храни - по-специално животински продукти 

Увеличите приема на фибри, здравословни мазнини като тези в зехтина и кръстоцветни зеленчуци като броколи, зеле и карфиол, всички от които съдържат съединения, които поддържат детоксикацията на естроген. (Забавен факт: Омега-9 мазнините в зехтина помагат на тялото ви да метаболизира естрогена)

Създайте по-благоприятна хормонална среда, като елиминирате част от пластмасата в живота си. С няколко промени в начина на живот също могат да доведат до балансирането на вашия естроген. Сменете пластмасовите бутилки за вода с такава от неръждаема стомана за многократна употреба, преминете към стъклени контейнери за храна и пропуснете пластмасовите сламки за еднократна употреба.

Обърнете внимание на съня 

Помислете за приемане на добавки, които да помогнат за лечението на естрогенното доминиране:

DIM (или дииндолилметан), съединение, открито в кръстоцветните зеленчуци, което поддържа способността на тялото ни да разгражда естрогена.

Витамини от група В и магнезий, които поддържат преработката на естроген.

Подобрете функцията на черния дроб с билки, като бял трън и екстракт от артишок, които могат да подпомогнат за детоксикирането и възстановяването на черния дроб.

Възстановете здравето на храносмилателната система, защото здравето на червата е също толкова важно за цялостното ви здраве, колкото хормоналния баланс. Обърнете внимание на симптоми като хроничен запек, газове, подуване на корема, диария, киселинен рефлукс, оригване и чести болки в стомаха. Западнал храносмилателен тракт кара надбъбречните ви жлези да освободят кортизол. Кортизолът е прогестеронов блокер на клетъчно ниво, а от там всяка форма на стрес (емоционален, физически, храносмилателен и т.н.) може да доведе до естрогенна доминантност.

Свързана статия: Симптоми и Лечение на Хашимото и Щитовидна жлеза, Гуша и Базедова болест, хипертиреоидизъм при жени

Благодаря ви, че прочетохте тази статия. Ако имате проблеми със своя естроген, бъдете сигурни, че не сте сами. Ще се радвам да се видим онлайн и да се регистрирате в Talia.bg 

Заедно ще се справим с хормоналния дисбаланс и ще превърнем врага естроген в приятел.

Ваша приятелка,
Меги

Автор: Меги Георгиева Публикувано на: Saturday Nov 7, 2020
Обществото на Talia дискутира
Коментари от нашите читатели
Автор

Web site
Вашият коментар